Együttműködési megállapodás a montenegrói Szellemi Tulajdon Hivatalával

2012. július 18-án, Montenegró fővárosában, Podgoricában látta el kézjegyével a montenegrói Szellemi Tulajdon Hivatala és a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közötti együttműködési megállapodást Novak Adžić Igazgató és Dr. Bendzsel Miklós Elnök.

A megállapodás megteremti a két hivatal közötti további együttműködés kereteit, különösen a tapasztalatcsere, a munkatársak képzése, a tudatosságnövelés és a jogérvényesítés terén.

Montenegró jelenleg az Európai Szabadalmi Szervezetbe való belépés előtt áll. Kormánya 2009-ben írta alá az Európai Szabadalmi Szervezettel a tagság „előszobájának” is tekinthető megállapodást az európai szabadalmak kiterjesztésére vonatkozóan. A megállapodás 2010. március 1-jén lépett hatályba. Emellett Montenegró EU-integrációja tekintetében bekövetkezett történelmi előrelépés - az Európai Tanács 2012. június 29-i döntése alapján a csatlakozási tárgyalások megnyitása - szintén indokolja a szellemitulajdon-védelem terén is a szorosabb együttműködést és a két társhivatal közötti kapcsolatok új alapokra helyezését.

2012/07/20